Przedszkole Samorządowe nr 1 w Krzepicach

Jadłospis od dn. 29.IV. 2024r. do dn. 30.IV. 2024r.

JADŁOSPIS

Od dn. 29. IV. 2024r. do dn. 30. IV.2024r.

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

     Poniedziałek

     29 IV 2024

Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna, kawa z mlekiem, jabłko (1,3,7)

Zupa ryżowa, kopytka, surówka z kapusty pekińskiej woda z cytryną i miodem, gruszka (3,9)

 

Kisiel z jabłkiem ()

Wtorek

 30 IV 2024

 

Bułka z masłem i dżemem, kawa z mlekiem, gruszka (1,7)

Krupnik z kaszy, ziemniaki, kotlecik mielony, marchew gotowana, woda z cytryną i miodem, jabłko (1,3,7,9)

Flipsy, soczek ()

Środa

  1 V 2024

--------------------------- ()

----------------------------- ()

 --------------------()

Czwartek

     2 V 2024

--------------------------- ()

 -----------------------------()

 --------------------()

Piątek

 3 V 2024

--------------------------- ()

----------------------------- ()

---------------------()

 Wykaz substancji  i produktów mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten.

    2.Skorupiaki i produkty pochodne.

    3.Jaja i produkty pochodne.

    4.Ryby i produkty pochodne.

5.Orzeszki ziemne(arachidowe)

  1. Soja i produkty pochodne.

7.Mleko i produkty pochodne.

8.Orzechy.

  1. Seler i produkty pochodne.

10.Gorczyca i produkty pochodne.

  1. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12.dwutlenek siarki.

  1. Łubin.
  2. Mięczaki.

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera danie.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą, produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne, produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

         Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, natka pietruszki, koper, szczypiorek, czosnek granulowany, cebula granulowana, sól, cukier, miód pszczeli

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:

         glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

 

 

 

Pliki do pobrania