Przedszkole Samorządowe nr 1 w Krzepicach

Jadłospis od dn. 13.V. 2024r. do dn. 17.V. 2024r.

JADŁOSPIS

Od dn. 13. V. 2024r. do dn. 17. V.2024r.

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

     Poniedziałek

     13 V 2024

Pieczywo mieszane z masłem, pasztet, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, banan (1,7)

Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki, filet z kurczaka, mizeria, woda z cytryną i miodem, jabłko (1,3,7,9)

 

Kisiel z jabłkiem ()

Wtorek

 14 V 2024

 

Bułka z masłem, twarożek, kakao gruszka (1,7)

Zupa ogórkowa, spaghetti z mięsem, woda z cytryną i miodem, banan (1,7,9)

Zapiekanka z wędliną i serem, herbata z cytryną, kiwi (1,7,10)

Środa

  15 V 2024

 Manna na mleku, bułka z masłem, herbata z cytryną, jabłko (1,7)

 Zupa kalafiorowa, potrawka z kurczaka, ryż, surówka z kapusty pekińskiej, woda z cytryną i miodem, gruszka (1,7,9)

Gofry z dżemem, herbata z cytryną, kiwi (1,3,7)

Czwartek

     16 V 2024

 Pieczywo mieszane z masłem, pasta z kiełbasy szynkowej, kawa z mlekiem, gruszka (1,7,10)

Rosół z makaronem, kluski śląskie, pieczeń, kapusta czerwona, gotowana, woda z cytryną i miodem, jabłko (1,3,7,9)

Jogurt owocowy „Gratka”, flipsy (7)

Piątek

 17 V 2024

 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor, kawa z mlekiem, banan (1,7)

Ziemniaki, kotlecik z ryby, surówka z kiszonej kapusty, woda z cytryną i miodem, jabłko (1,3,4,7)

Kanapki, herbata z cytryną, gruszka (1,7,10)

 Wykaz substancji  i produktów mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten.

    2.Skorupiaki i produkty pochodne.

    3.Jaja i produkty pochodne.

    4.Ryby i produkty pochodne.

5.Orzeszki ziemne(arachidowe)

  1. Soja i produkty pochodne.

7.Mleko i produkty pochodne.

8.Orzechy.

  1. Seler i produkty pochodne.

10.Gorczyca i produkty pochodne.

  1. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12.dwutlenek siarki.

  1. Łubin.
  2. Mięczaki.

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera danie.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą, produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne, produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

         Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, natka pietruszki, koper, szczypiorek, czosnek granulowany, cebula granulowana, sól, cukier, miód pszczeli

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:

         glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

 

 

 

Pliki do pobrania