Statystyki
- Odwiedziny: 452198
- Do końca roku: 230 dni
- Do wakacji: 37 dni
JADŁOSPIS
Od dn. 13. V. 2024r. do dn. 17. V.2024r.
Dzień tygodnia |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 13 V 2024 |
Pieczywo mieszane z masłem, pasztet, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, banan (1,7) |
Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki, filet z kurczaka, mizeria, woda z cytryną i miodem, jabłko (1,3,7,9)
|
Kisiel z jabłkiem () |
Wtorek 14 V 2024
|
Bułka z masłem, twarożek, kakao gruszka (1,7) |
Zupa ogórkowa, spaghetti z mięsem, woda z cytryną i miodem, banan (1,7,9) |
Zapiekanka z wędliną i serem, herbata z cytryną, kiwi (1,7,10) |
Środa 15 V 2024 |
Manna na mleku, bułka z masłem, herbata z cytryną, jabłko (1,7) |
Zupa kalafiorowa, potrawka z kurczaka, ryż, surówka z kapusty pekińskiej, woda z cytryną i miodem, gruszka (1,7,9) |
Gofry z dżemem, herbata z cytryną, kiwi (1,3,7) |
Czwartek 16 V 2024 |
Pieczywo mieszane z masłem, pasta z kiełbasy szynkowej, kawa z mlekiem, gruszka (1,7,10) |
Rosół z makaronem, kluski śląskie, pieczeń, kapusta czerwona, gotowana, woda z cytryną i miodem, jabłko (1,3,7,9) |
Jogurt owocowy „Gratka”, flipsy (7) |
Piątek 17 V 2024 |
Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor, kawa z mlekiem, banan (1,7) |
Ziemniaki, kotlecik z ryby, surówka z kiszonej kapusty, woda z cytryną i miodem, jabłko (1,3,4,7) |
Kanapki, herbata z cytryną, gruszka (1,7,10) |
Wykaz substancji i produktów mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
2.Skorupiaki i produkty pochodne.
3.Jaja i produkty pochodne.
4.Ryby i produkty pochodne.
5.Orzeszki ziemne(arachidowe)
7.Mleko i produkty pochodne.
8.Orzechy.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
12.dwutlenek siarki.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, natka pietruszki, koper, szczypiorek, czosnek granulowany, cebula granulowana, sól, cukier, miód pszczeli
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy