Statystyki
- Odwiedziny: 447991
- Do końca roku: 239 dni
- Do wakacji: 46 dni
JADŁOSPIS
Od dn. 6. V. 2024r. do dn. 10. V.2024r.
Dzień tygodnia |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 6 V 2024 |
Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica, kawa z mlekiem, jabłko (1,3,7) |
Zupa jarzynowa, naleśniki z dżemem, woda z cytryną i miodem, banan (1,3,7,9)
|
Budyń, kiwi (7) |
Wtorek 7 V 2024
|
Żurek z kiełbaską, pieczywo mieszane z masłem, herbata z cytryną, banan (1,7,10) |
Zupa krem z pieczarek z makaronem , ziemniaki, kotlecik schabowy, surówka z białej kapusty, woda z cytryną i miodem, jabłko (1,3,7,9) |
Galaretka owocowa () |
Środa 8 V 2024 |
Płatki owsiane na mleku, bułka z masłem, herbata z cytryną, gruszka (1,7) |
Zupa krem brokułowy, łazanki z mięsem i kapustą, woda z cytryną i miodem, banan (1,7,9) |
Bułka baton z masłem i dżemem, herbata z cytryną, kiwi (1,7) |
Czwartek 9 V 2024 |
Pieczywo mieszane z masłem, szynka, pomidor, kawa z mlekiem, gruszka (1,7,10) |
Lane kluski, ziemniaki, kotlecik pożarski, bukiet warzyw, woda z cytryną i miodem, jabłko (1,3,9) |
Wafelek, soczek (1,7) |
Piątek 10 V 2024 |
Rogal z masłem i miodem, kawa z mlekiem, jabłko(1,7) |
Manna na rosole, ziemniaki, ryba smażona, surówka z kiszonej kapusty, woda z cytryną i miodem, gruszka(1,3,4,9) |
Chałka z masłem, herbata z cytryną, banan(1,7) |
Wykaz substancji i produktów mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
2.Skorupiaki i produkty pochodne.
3.Jaja i produkty pochodne.
4.Ryby i produkty pochodne.
5.Orzeszki ziemne(arachidowe)
7.Mleko i produkty pochodne.
8.Orzechy.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
12.dwutlenek siarki.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, natka pietruszki, koper, szczypiorek, czosnek granulowany, cebula granulowana, sól, cukier, miód pszczeli
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy