Przedszkole Samorządowe nr 1 w Krzepicach

Jadłospis od dn. 6.V. 2024r. do dn. 10.V. 2024r.

JADŁOSPIS

Od dn. 6. V. 2024r. do dn. 10. V.2024r.

 

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

     Poniedziałek

     6 V 2024

Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica, kawa z mlekiem, jabłko (1,3,7)

Zupa jarzynowa, naleśniki z dżemem, woda z cytryną i miodem, banan (1,3,7,9)

 

Budyń, kiwi (7)

Wtorek

 7 V 2024

 

Żurek z kiełbaską, pieczywo mieszane z masłem, herbata z cytryną, banan (1,7,10)

Zupa krem z pieczarek z makaronem , ziemniaki, kotlecik schabowy, surówka z białej kapusty, woda z cytryną i miodem, jabłko (1,3,7,9)

Galaretka owocowa ()

Środa

  8 V 2024

 Płatki owsiane na mleku, bułka z masłem, herbata z cytryną, gruszka (1,7)

 Zupa krem brokułowy, łazanki z mięsem i kapustą, woda z cytryną i miodem, banan (1,7,9)

Bułka baton z masłem i dżemem, herbata z cytryną, kiwi (1,7)

Czwartek

     9 V 2024

 Pieczywo mieszane z masłem, szynka, pomidor, kawa z mlekiem, gruszka (1,7,10)

Lane kluski, ziemniaki, kotlecik pożarski, bukiet warzyw, woda z cytryną i miodem, jabłko (1,3,9)

Wafelek, soczek (1,7)

Piątek

 10 V 2024

 Rogal z masłem i miodem, kawa z mlekiem, jabłko(1,7)

 Manna na rosole, ziemniaki, ryba smażona, surówka z kiszonej kapusty, woda z cytryną i miodem, gruszka(1,3,4,9)

Chałka z masłem, herbata z cytryną, banan(1,7)

 Wykaz substancji  i produktów mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten.

    2.Skorupiaki i produkty pochodne.

    3.Jaja i produkty pochodne.

    4.Ryby i produkty pochodne.

5.Orzeszki ziemne(arachidowe)

  1. Soja i produkty pochodne.

7.Mleko i produkty pochodne.

8.Orzechy.

  1. Seler i produkty pochodne.

10.Gorczyca i produkty pochodne.

  1. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12.dwutlenek siarki.

  1. Łubin.
  2. Mięczaki.

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera danie.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą, produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne, produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

         Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, natka pietruszki, koper, szczypiorek, czosnek granulowany, cebula granulowana, sól, cukier, miód pszczeli

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:

         glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

 

 

 

Pliki do pobrania